För många spelare kan spelandet ha blivit ett ohälsosamt missbruk som de behöver bryta sig loss från. Det är sorgligt, men tyvärr är det verkligheten för många spelare, och anledningen till att du ser många “sluta spela när det slutar vara roligt”-affischer och så många åldersbegränsningar för dem som är under 18 år. Det kan förstöra människors liv men tack och lov finns det gott om sätt man kan bidra till att förhindra eller stoppa ett spelberoende (också känt som spelmissbruk) och ett av dem är självuteslutning. Denna teknik har hjälpt många spelberoende att övervinna sina beroendeframkallande beteenden och det har en hög grad av framgång. Här är vår guide om hur man självutesluter från alla spelsajter.

Vad är Självuteslutning?

Kort sagt, självuteslutning är en process och form av terapi där en spelberoende person ber en speloperatör att förbjuda dem från deras webbplats eller lokaler under en viss tid. Det kan vara allt mellan sex månader eller fem år, beroende på svårighetsgraden av missbruket. Enligt lag måste alla speloperatörer i Sverige (antingen online eller i spelbutiker eller lokaler) tillhandahålla detta som ett alternativ för alla spelare. Det är dock inte deras ansvar att se till att spelberoende personer håller fast vid sin självuteslutning eftersom det är helt upp till dig.

Operatören kommer dock att göra allt de kan för att hjälpa, så de kommer att ha en roll att spela oavsett. Det innebär att de kommer att vägra dig service eller till och med be dig att lämna butiken. Om du tror att du kan dra nytta av detta, bör du överväga detta eftersom att utesluta dig själv från platser där du frestas att spela kan hjälpa dig på vägen mot tillfriskning.

Kan jag självutesluta från alla spelsajter?

Några av er kanske ifrågasätter effektiviteten hos denna teknik. Varför väljer spelare självuteslutning? Eller, mer exakt, hur kan en spelare självutesluta när de redan är för beroende av spelandet? Detta är en mycket nyanserad fråga som kräver ett nyanserat svar. En spelare måste först och främst erkänna tecken på missbruk i och vidta åtgärder för att säkerställa att de inte ytterligare blir ett offer för det.

Ända sedan du började spela har du förmodligen märkt att du har favoritwebbplatser eller platser som du gillar att besöka ofta. Detta kan vara av många skäl och några av dessa skäl kan inkludera:

  • Läge – Om din favoritbutik för spel ligger bara en bit längre ner på gatan, kommer du att föredra spel som finns just där framför andra spel på grund av hur nära det är.
  • Vänlig personal/kundsupport – På antingen en webbplats eller på platsen själv kan du känna dig lite mer välkommen om personalen är vänlig.
  • God miljö – En välkomnande och ren miljö är ett bra exempel på en bra speloperatör.
  • Tidigare vinster – Du kanske har vunnit stort på en viss plats innan och det gör dig något partisk, oavsett om du tror att du helt enkelt kommer fortsätta ha tur där, eller om du tror att spelautomaterna fungerar till din fördel, är detta den starkaste anledningen till att människor fortsätter att komma tillbaka för mer.

Om dessa skäl gör att du spelar och du tycker att det är extremt svårt att sluta, kan du behöva prova självuteslutning. Självuteslutning på egen hand kanske inte räcker för att hjälpa dig på bättringsvägen, men det kan vara ett bra sätt att börja, för att inte tala om att det kan hjälpa till att sätta upp ett nätverk med stöd för ditt missbruk.

Tekniker för Självuteslutning

Så efter att ha läst allt detta, kanske några av er undrar om ni lider av spelmissbruk. Vad är då nästa steg? Spelinspektionens egen tjänst, spelpaus.se låter dig själv utesluta från samtliga webbplatser och landbaserade casinon som har svensk spellicens, under en viss tidsperiod, utan möjlighet till avbryt, men din speloperatör, som enligt lag är skyldiga att hjälpa dig, kan också ha inbyggda tekniker för uteslutning, och för att redan från början ha bättre kontroll över ditt spelande.

Att bryta din självuteslutning

Tro det eller ej, det finns sätt på vilka du kan bryta din självuteslutning, dock inte om du gör det genom spelpaus.se. Vi kommer inte att berätta hur det görs (för att vi inte vill att du ska göra det såklart) men det händer speciellt i en anonym spelmiljö där spelare går inkognito. Om du har spelat efter att du självuteslutit dig är det ditt ansvar att informera speloperatören så snabbt som möjligt. Det är också speloperatörens ansvar att minska sådana incidenter till ett absolut minimum.

Även om sådana händelser inte är 100% undvikbara (vi är bara människor trots allt), finns det sätt du kan hjälpa till att minska frestelsen att bryta din självuteslutning och att informera organisationer som Spelinspektionen är det viktigaste steget. Här är vad du behöver berätta för dem för att hindra detta från att hända igen:

  • Det datum då du ingick ditt självuteslutningsavtal
  • Metoden du använde för att låta företaget veta att du ville ha självuteslutning
  • Vad företaget tillhandahöll för att bekräfta att självuteslutning var aktivt
  • Perioden du valde att vara självutesluten för
  • Datumen du spelade även om du trodde att du hade ett självuteslutningsavtal på plats
  • All kontakt du hade med företaget sen du spelade med dem.

Spelinspektionen kommer sedan att använda denna information för att vidta åtgärder. Men förvänta dig inte att de hjälper dig att få återbetalning.